Nick Drake:Five Leaves Left (1969)

Kolmas heinäkuuta 1969 Island Recordsin julkaisemana ilmestynyt Five Leaves Left on edesmenonsa jälkeen lopullisen arvostuksensa saavuttaneen brittiläisen laulaja/lauluntekijä Nick Draken esikoispitkäsoitto. Albumi nauhoitettiin heinäkuun 1968 ja seuraavan vuoden kesäkuun välillä Lontoon Sound Techiniques- studioilla. Insinöörinä toiminut John Wood muistaa Draken laulaneen ja soittaneen livenä jousisektion kanssa ilman päällekkäisäänitysten hyödyntämistä. Ehkäpä albumin kirkkaimmassa klassikkokappaleen  River Man tapauksessa Five Leaves Leftin tuottajana toiminut Joe Boyd on kuvannut Draken soittaneen istuen tuolissa studion keskellä puoliympyrän muodostaneiden instrumenttien ympäröimänä. Studion ympäristö oli keskeinen tekijä mielenkiintoisten soundien ja ilmapiirien luomisessa. Five Leaves Leftillä soittaneista taustamuusikoista mainittakoon merkittävän folkrockyhtyeen Fairport Convetionin johtohahmo Richard Thompson ja Pentangle-yhtyeen Danny Thompson. Harry Robinson vastasi River Manin jousisovituksesta ja Draken nuoruudenystävä Robert Kirby monien muiden albumin kappaleiden vastaavista.

Tyylillisesti kyseessä on rikas albumi, jonka kappaleista Three Hours ja Cello Song ovat osoituksia Draken kitaristinkyvyistä. Jousia hyödyntävä Way to Blue ja Fruit Free tarjoavat melankolisia ja nostalgisia tunnelmia päätösraidan Saturday Sun sisältäessä jopa bluesahtavia elementtejä. Aidon puhutteleva Day is Done hyödyntää jousisovituksessaan vaikutteita jopa barokkipopista. Drakea säestäneiden muusikoiden työskentelyssä on runsaasti tutkittavaa; erityisesti Danny Thompson tekee upeaa työtä pystybasson varressa. Emotionaalinen ja musiikillinen fokus säilyvät upeasti koko albumin ajan ja suhteellisen lyhyen kestonsa ansiosta Five Leaves Left ei sisällä mitään turhaa. On sääli, että Nick Draken levytetty tuotanto jäi hänen elinaikanaan ainoastaan kolmen albumin mittaiseksi. Ennen 90-lukua Draken albumit olivat jääneet suhteellisen vähälle huomiolle myös kriitikoiden taholta.

Artistin esikoisalbumista vuonna 2000 ilmestynyt remasteroitu versio saavutti myönteisiä arvioita brittiläisissä musiikkilehdissä. Sittemmin Five Leaves Left on menestynyt erinomaisesti useissa kaikkien aikojen paras albumi-tyyppisissä äänestyksissä. Vuonna 2003 albumi saavutti sijan 283 Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parhaan albumin listalla. New Musical Expressin vastaavalla, vuonna 2013 ilmestyneellä listalla Five Leaves Leftin sijoitus oli 258. Uncutin vuonna 2016 julkaisemalla 200 kaikkien aikojen parhaan albumin listalla Draken debyytti saavutti sijan 183. Jo vuonna 2006 Uncutissa oli ilmestynyt sadan parhaan debyyttialbumin lista, jolla Five Leaves Left nousi sijalle 29. Viime vuonna Draken esikoisalbumi pääsi myös musiikkilehti Q:n musiikkia muuttaneiden debyyttialbumien  listalle. Vuonna 2007 musiikkilehti Mojo julkaisi artikkelissaan sadan maailmaa muuttaneen albumin listan. Sillä Five Leaves Left saavutti sijan 78. Draken debyytti pääsi myös mukaan teokseen 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Siinä Five Leaves Leftiä kuvattiin huomattavaksi työksi, joka on täynnä loistavia ja lämpiä soundeja, joita ajan hammas ei ole päässyt puraisemaan. Myös albumin sovituksia ja tuotantoa ylistettiin ja Draken todettiin loistaneen erityisesti juuri mainitulla esikoisalbumillaan.  

Rokki-Pete

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: