Ac/Dc:High Voltage (1975)

Ainoastaan Australiassa 17. helmikuuta 1975 ilmestynyt High Voltage on Ac/Dc:n esikoisalbumi. Kitaristit Malcolm ja Angus Young perustivat Ac/Dc:n marraskuussa 1973. Yhtyeen ensimmäisen kokoonpanon muodostivat muilta osin basisti Larry Van Kriedt, solisti Dave  Evans ja aikaisemmin yhtyeessä Masters Apprentices rummuttanut Colin Burgess. Kyseinen Ac/Dc:n lineup julkaisi ainoastaan singlen Can I Sit Next to You Girl/Rockin’ in the Parlour. Syyskuussa 1974 jo tuossa vaiheessa kokeneesta vokalistista ja tuottaja George Youngin ystävästä Ronald Belford ”Bon” Scottista tuli Ac/Dc:n uusi solisti. Australialaisessa musiikkiskenessä voimakkaasti vaikuttanut Vince Lovegrove oli aikaisemmin suositellut Scottia yhtyeeseen. Youngin veljesten tavoin Scott oli syntynyt Skotlannissa ennen muuttoaan Australiaan  ja pitänyt voimakkaasti rockista; erityisesti Little Richardista. Scottin varhaisempiin yhtyeisiin olivat lukeutuneet The Valentines, The Spektors ja Fraternity. Vuonna 2010 Mojon Sylvie Simmonsille antamassaan haastattelussa Angus Young mainitsi, että Ac/Dc:stä oli todella muodostunut yhtye vasta Bon Scottin myötä. Tuolloin kaikesta tuli maanläheisempää ja suorempaa. High Voltagen tuotannosta vastasivat Vanda & Young Albert-studioilla Sydneyssä, Australiassa. George Young oli Malcolmin ja Angusin vanhempi veli, joka vastasi albumilla myös osasta basso-osuuksia. Harry Vanda oli Georgen bänditoveri The Easybeats-yhtyeessä ja kaksikko vastasi suuresta osasta yhtyeen kappalemateriaalia, kuten suurhitistä Friday on My Mind.
Kun High Voltage nauhoitettiin marraskuussa 1974, Ac/Dc oli vasta kehittämässä soundiaan. Youngin veljesten ja Scottin lisäksi albumilla musisoivat pääosin basisti Rob Bailey ja rumpali Tony Currentia. Ac/Dc:n seuraavilla kolmella albumilla kuultiin jo legendaarisempaa, Mark Evansista ja Phil Ruddista koostunutta rytmiryhmää. Malcolmia kuultiin soolokitaristina kappaleessa Little Lover. High Voltage nauhoitettiin kymmenessä päivässä keikkailun lomassa. Soul Stripper kehittyi varhaisemmasta kappaleesta Sunset Strip ja Baby Please Don’t Go on cover Joe Williamsin originaalikappaleesta. Australialaisessa Countdown-ohjelmassa Ac/Dc työsti kappaleesta ikimuistoisen tv-esityksen. Love Song kehittyi Malcolmin ja Evansin käsialaa olleesta ja nauhoittamattomasta kappaleesta Fell in Love. Scottin entisestä vaimosta Irenesta kertova She’s Got Balls oli ensimmäinen Scottin ja Youngin veljesten työstämä kappale. Little Loverin parissa Malcolm oli työskennellyt 14-vuotiaasta ja kappaleen originaalinimi oli Front Row Fantasies.
Albert Productions julkaisi High Voltagen originaaliversion ainoastaan Australiassa. Atlantic Recordsin albumista vuonna 1976 julkaisema versio sisälsi originaalilta Australian-painokselta ainoastaan kappaleet Little Lover ja She’s Got Balls. Baby Please Don’t Go, Soul Stripper, You Ain’t Got a Hold on Me ja Show Business originaalipainokselta saivat kansainvälisen julkaisunsa vuonna 1984 74 Jailbreakillä. Stick Around ja Love Song on julkaistu vuonna 2009 boxilla Backtracks.
Allmusic Guiden arvion mukaan Ac/Dc oli originaalin High Voltagen aikaan hyvin nuori yhtye ja juuri kyseinen itsensä löytämisen prosessi tekee mainitusta albumista yhtyeen Bon Scottin aikaisista levyistä ainutlaatuisen.
Rokki-Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: