Deep Purple:Made in Japan (1972)

Tupla-albumi Made in Japan on Deep Purplen ensimmäinen konserttitaltiointi, joka nauhoitettiin yhtyeen ensimmäiseltä Japanin-kiertueelta elokuussa 1972. Purplen kotimaassa Britanniassa albumi ilmestyi samaisen vuoden joulukuussa ja Yhdysvalloissa vuoden 1973 huhtikuussa. Purple oli luonut maineen vahvana lavaesiintyjänä ja yhtye oli yksityisesti nauhoittanut useita konserttejaan ja esiintynyt livenä myös radiossa. Kuitenkaan ajatus livealbumin äänittämisestä ei kiehtonut Purplea ennen kuin yhtyeen japanilainen levy-yhtiö piti sitä julkisuuden kannalta hyvänä ideana. Ääni-insinöörinä äänityksissä hyödynnettiin jo aikaisemmin yhtyeen kanssa työskennellyttä Martin Birchiä. Purple ei silti ollut erityisen kiinnostunut livelevyn julkaisemisesta edes sen nauhoittamisen jälkeen. Kiertue Japanissa oli sinänsä menestyksekäs ja se saavutti mediahuomiota ja positiivisen vastaanoton diggareiden taholta. Made in Japanista muodostui välittömästi kaupallinen menestys erityisesti Yhdysvalloissa, missä albumilta poimittu liveversio Smoke on the Waterista nousi singlelistalla viiden suosituimman joukkoon. Albumi kävi tasaisesti kaupaksi koko 70-luvun ajan. Kolmen cd:n paketti kiertueen keikoista julkaistiin vuonna 1993 ja viittä vuotta myöhemmin oli vuorossa remasteroitu kahden cd:n versio, jonka jälkimmäinen levy sisälsi encorekappaleet Black Night, Speed King ja Little Richard-coverin Lucille. Vuonna 2014 Made in Japanista julkaistiin sekä kuudesta levystä koostuva boxi, että kahden cd:n versio. Niistä ensin mainittu sisältää kaikki kolme elokuun 15:n ja 17:n päivän välillä soitettua konserttia, neljäs kaikki encorekappaleet, viides albumin työstämistä käsittelevän dokumentti-dvd:n ja kuudes japanilaisen promosinglen, joka sisältää Smoke on the Waterin editoidun live- ja studioversion. Tuplacd-version ykköslevy sisältää Kevin Shirleyn remiksaaman perusalbumin ja kakkoslevy kaikki soitetut encoret, joissa Black Night versioidaan kolmesti, Speed King kahdesti ja Lucille kerran.
Made in Japan on säilyttänyt asemansa eräänä kaikkien aikojen arvostetuimmista livelevyistä. Esimerkiksi Rolling Stonen vuonna 2012 järjestetyssä lukijaäänestyksessä albumi valittiin kaikkien aikojen kuudenneksi parhaaksi livealbumiksi. Purplen settilista oli muuttunut vuoden 1972 alussa ja tuolloin tuoreimman studioalbumin Machine Headin kappaleet muodostivat siinä keskeisen osansa. Vaikka setti säilyi suurimmaksi osaksi muuttumattomana vuoden ajan avauskappaleen ollessa Highway Star ja Lazyn ja Space Truckin’:in päätösnumeroina, yhtyeen musiikilliset kyvyt takasivat sen, että kappaleiden sisällä harjoitettiin runsastakin improvisaatiota raikkauden säilyttämiseksi. Made in Japanilla ei ole lainkaan päällekkäisäänityksiä. Purplen jäsenet eivät pitäneet albumia erityisen merkittävänä ja niinpä sen miksauksiin osallistuivat ainoastaan basisti Roger Glover ja rumpali Ian Paice. Aluksi yhtye halusi julkaista  Made in Japanin ainoastaan Japanissa, mutta albumi sai silti maailmanlaajuisen julkaisun. Tuplalevyä  myytiin edullisesti yksittäisen albumin hinnalla ja se saavutti brittilistalla parhaimmillaan 16:n sijan.
Yhdysvalloissa Warner Bros julkaisi Made in Japanin vasta huhtikuussa 1973 Purplen seuraavan studioalbumin Who Do We Think We Aren ilmestymisen jälkeen ja siellä tuplakon listasijoitus oli parhaimmillaan kuudes. Yksi Black Nightin liveversioista julkaistiin Euroopassa Woman from Tokyo-singlen b-puolella ja Japanissa omana singlenään.
Yhtyeen jäsenillä on ollut ristiriitaiset tuntemukset Made in Japania kohtaan. Ian Paicen mukaan Japanin-konsertit lukeutuivat parhaisiin Purplen soittamiin ja livelevy vangitsi niiden tunnelman hyvin. Myös kosketinsoittaja Jon Lord piti Made in Japania suosikkilevynään yhtyeensä tuotannosta. Hänen mukaansa albumi oli malliesimerkki siitä, mitä Purple tuolloin edusti. Myös arvostelujen osalta Made in Japan on kestänyt aikaa suorastaan erinomaisesti.
Rokki-Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: