Lankafest 2017 onnistui tavoitteissaan

Hieno sää ja onnistuneet esiintyjävalinnat tukivat tapahtumaa

_MG_9995

Puolangan nuorisotoimen järjestämä Lankafest keräsi tänä vuonna ennätysyleisön. Kahden päivän aikana Puolangan keskustassa sijaitsevalle festivaalialueelle kerääntyi yhteensä yli 1100 henkilöä. Yleisömäärä on ollut nousujohteinen kaikkien näiden vuosien aikana, joka osoittaa rakkauden musiikkiin ja pyyteettömän työn kantavan hedelmää.  Tapahtumaa tekemässä ja tukemassa oli runsas määrä paikallisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Lankafest on Puolangan kokoiselle kunnalle suuri satsaus, joka tuo myös kuntaa hyvin esille.

Puolangan koulun liikuntasalissa ensimmäisen kerran vuonna 2010  pidetty tapatuma on vuosi vuodelta kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa Kainuun kovimpana pääosin heavymusiikkiin keskittyvänä festivaalina. Noin sadan kilometrin päässä ollut Sotkamon Syke jäi tänä vuonna pitämättä, joka osin tuki ja osin verotti Lankafestin toimintaa.

Perjantaina oli päälavalla esiintymässä Shiraz Lane, Electric Deathbeat, Dreamtale ja  Battle Beast.

_MG_9870 _MG_9881

Vantaalta tullut Shiraz Line ei antanut sen häiritä esiintymistä, että he esiintyivät ensimmäisenä. Heidän show oli mukaansatempaava ja energinen. Esiintymisestä välittyi tekemisen ilo ja mietitty show. Yhtyeen jäsenet ovat nuoria, joten heille uskaltaa povata lupaavaa tulevaisuutta. Toisena esiintynyt paikallista osaamista paikalla tuonut Electric Deathbeat on jo tuttu Lankafest-kävijä. Heidän setti hioutuu vuosi vuodelta timmimmäksi ja he ovat myös päässeet esiintymään mm. Venäjällä, Saksassa ja Tanskassa. Dramtalen ja Battle Beastin keikkoja en nähnytkään, koska toisaalla sattui olemaan mielenkiintoinen keikka ja nämä kaksi yhtyettä olinkin jo aiempina vuosina nähnyt. Kun utelin keikat nähneiltä, niin ainakin Battle Beat oli saanut yleisössä kovasti liikehdintää. Battle Beast on selvinnyt erinomaisesti kitaristin vaihdoksesta ja jatkaa eteenpäin todella vahvasti.

Sivulavalla urakoi settien välissä Taage&Garfield enemmän tai vähemmän tuttujen kappaleiden kanssa akustisesti. Setti oli sopivan kevyt täyttämään raskaan musiikin raot.

Vastaavasti lauantaina sivulavalla esiintyi VH Frienzy, jossa kitaristi Ville Heikkisen johdolla esitettiin monipuolisesti ja ammattitaitoisesti mm. Whitesnakea, Rainbowta, Yngwie Malmsteenia  ja omia kappaleita. Solistina oli kokenut Lankafest-esiintyjä Jukka Nummi. Kitaristi Ville Heikkinen väläytteli paikoin erinomaista soittotaitoaan ja kunhan rutiinia tulee lisää, niin hänellä on mahdollisuus vaikka mihin. VH Frenzyn omat kappaleet ovat hyvin soivia ja melodisia.

Lauantaina olivat päälavalla vuorossa Temple Balls, S-Tool, Thunderstone ja Sonata Arctica.

_MG_9930 _MG_9956

_MG_0165  _MG_0119_MG_0197

Temple Balls aloitti ja heidän settinsä oli täynnä riffejä, jykevää bassoa ja kahden kitaran voimaa. Solisti Arde oli myös solistina mies paikallaan. Hyvä setti, joka päättyi AC/DC:n Whole Lotta Rosiehen.  S-Tool toi Lankafestille ”ärreempää” musiikkia. Solisti Ville Laihiala on tuttu yhtyeistä Sentenced ja Poisonblackista. Poisonblack esiintyi Lankafestilla 2015 saaden silloin myös vankan suosion. Itselleni tällainen musiikki ei putoa, mutta paikalla oli runsaasti yhtyeen musiikista pitäviä.  Thunderstone esiintyi Lankafestin toiseksi viimeisenä ja vahvan esityksen he tekivätkin. Thundestonen uusin ja kehuttu ”Apocalypse Again” on saanut yhtyeeseen lisää virtaa ja kun yhtyeen alkuperäinen laulaja Pasi Rantanenkin on palannut jälleen mikin varteen on asiat hyvällä malilla. Lankafestin lavalla soitti ammattiryhmä, jota oli miellyttävä seurata.

Illan päättänyt Sonata Arctica oli Lankafestien suurin satsaus kaikkien näiden vuosien aikana ja kyllä se kannatti. Sonata Arctica showsta välittyi suuren maailman meininki ja rauhallisuus.  Pelkäsin heidän sortuvan Sotkamon Sykkeessä olleeseen tuplabasarivalliin, mutta nyt kaikki meni hyvin. Keikan lopuksi Tony Kakko myös piti hienon puheen kiittäen kaikkia paikallaolijoita tulostaan ja kehottaen käymään runsaasti keikoilla, että elävän musiikin tarjonta pysyisi Suomessa voimissaan.

_MG_0175

Lankafest 2017 oli onnistunut festivaali, jota tuki myös sääherrakin lämpimällä ja aurinkoisella säällä. Itselleni tämä taisi olla 5. kerta ja aina eivät ole säät suosineet, muttei ihan mahdottomiakaan kelejä ole ollut koskaan. Viime vuonna sateenkaari antoi illan aikana lisämausteen – lieneekö ex. Rainbow-solisti Joe Lynn Turnerin esiintyminen tehnyt sen. Esiintyjävalinnat olivat onnistuneita ja harmonisia. Koska Puolanka on kuitenkin kaukana suurista asutuskeskuksista on tietty varovaisuus esiintyjien valinnassa ollut oltava. Lisäksi festivaalin profiloituminen hevifestariksi on onnistunut, koska nyt jo festivaalin nimi takaa raskaan rockin ohjelmiston. Yleisfestarit sekoittavat mielestäni enemmän niiden ihmisten haluja, jotka eivät halua festareilla kuulla muun tyyppistä musiikkia. Järjestelyt toimivat ruokahuoltoa lukuun ottamatta hienosti. Ruokatarjoilussa olisi voinut ottaa myös käyttöön nopeammin tarjottavat vaihtoehdot, sillä nyt ruoan jonotusajat olivat joillekin varsin pitkiä. Toki mihinkään massatapahtumien massaruuhkista ei tarvinnut kärsiä, enkä mitään soraääniäkään jonosta kuullut. Mutta onhan se niinkin, että pitkät jonot vähentävät myyntiä.

Pääosin Puolangan nuoriso-ohjaaja Sami Haapalaisen ideoima ja toteuttama (tietenkin yhdessä monien yhteistyökumppaneiden kanssa) tapahtuma on mahtava asia Puolangalle, sekä meille musadiggareille. Pienien festareiden hyviä puolia on paljon. Helppoja tulla, hyvät pysäköintitilat, lavan läheisyys, liian yleisön aiheuttamat häiriöt ja ongelmattomat poistumiset majapaikkoihin.

Ensi vuoden suunnitelmat esiintyjien suhteen lienevät jo käynnissä, joten odotellaan niitä. Näitä festareita ei kannata missata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jari Kaikkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: