Creedence Clearwater Revival:Pendulum (1970)

Joulukuussa 1970 ilmestynyt Pendulum on Creedence Clearwater Revivalin järjestyksessään kuudes  ja toinen kyseisenä vuonna ilmestynyt studioalbumi. Seuraavan vuoden tammikuussa pitkäsoitolta julkaistiin kaksipuolinen singlehitti Have You Ever Seen the Rain/Hey Tonight, joka nousi kahdeksanneksi.

Paraatipuolesta on levytetty runsaasti coverversioita, joiden levyttäjistä mainittakoon pikaisesti Spin Doctors, Ramonesin coveralbumilleen Acid Eaters vuonna 1993 levyttämä versio sekä Joan Jettin vuonna 1990 julkaistulle, niin ikään pelkistä lainakappaleista koostuvalle pitkäsoitolleen The Hit List taltioima sielukas näkemys. Creedencen pitkäsoitoista ainoana Pendulum koostuu pelkästään John Fogertyn käsialaa olevista kappaleista; mukana ei ole ainuttakaan coveria. Pendulum oli viimeinen Creedencen albumi, jolla sittemmin soolouransa käynnistänyt Tom Fogerty oli mukana ja vastaavasti viimeinen yksin John Fogertyn tuottama  yhtyeen pitkäsoitto. Creedencen aikaisempiin, kitaran dominoimiin pitkäsoittoihin verrattuna Pendulum oli myönteisellä tavalla kokeilunhaluinen ja sisälsi instrumentaatiossaan runsaasti puhaltimia ja kosketinsoittimia. Pitkäsoitolla on mukana useita varsin laadukkaita, mutta silti vähemmän tunnettuiksi jääneitä John Fogertyn käsialaa olevia kappaleita, joista mainittakoon verevällä saksofonisoololla ryyditetty Chameleon, rankka Pagan Baby sekä sielukkaan tyylikäs balladikaunokki (Wish I Could) Hideway, jossa Fogerty loistaa niin tulkintansa kuin kosketinsoitinosuuksien osalta. Todellista kosketinsoitintaiturointia tarjoaa myös b-puolen avauskappale, suorana rockpalana käynnistyvä Born to Move. Mukana on myös harvinaislaatuinen avant garde-numero Rude Awakening. Pitkäsoitto äänitettiin kuukauden aikana San Franciscon Wally Heider -studioilla. Kyseessä oli yhtyeelle harvinaislaatuisen pitkä levytysrupeama. Aikaisemmin Creedence oli treenannut kappaleensa valmiiksi ennen studioon menoa. Tällä kertaa albumin kappaleet opeteltiin studiossa ja pistettiin saman tien narulle. Myöhemmin lisättiin kuitenkin useita instrumentti- ja lauluosuuksia. Puhallinsektiosta vastasi yksin John Fogerty, mutta kosketinsoitinosuuksista myös basisti Stu Cook ja rumpali Doug Clifford.
Suomessa yli 20 000 kappaletta myynyt Pendulum saavutti kultalevyn.Billboardin listalla albumi nousi viidenneksi ja saavutti Britanniassa kahdeksannen sijan.
Rokki-Pete
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: