Kiss: Creatures of the Night (1982)

Vuonna 1982 julkaistu Creatures of the Night on Kissin kymmenes studioalbumi ja samalla yhtyeen viimeinen pitkäaikaiselle levy-yhtiölleen Casablanca Recordsille levyttämä pitkäsoitto. Vaikka Ace Frehley esiintyi vielä albumin kansikuvassa, kitaraosuuksista albumilla vastasi tosiasiassa jo Vinnie Vincent. Creatures of the Night oli omistettu Casablanca Recordsin perustajan Neil Bogartin muistolle. Hän oli menehtynyt syöpään albumin levyttämisen aikaan. Creatures of the Nightin vuonna 1985 ilmestyneessä uusintapainoksessa Vincent sai jo ansaitsemansa krediitit albumin kansiteksteissä.

Creatures of the Night oli Kissiltä tietoinen pyrkimys palata hardrocktyyliin, jota esimerkiksi yhtyeen 70-luvun suurmenestyksiin lukeutuneet pitkäsoitot Destroyer ja Love Gun olivat edustaneet. Poporientoituneemmat albumit Dynasty ja Unmasked olivat menestyneet heikommin ja Kissin suosio saavutti pohjalukemansa vuonna 1981 ilmestyneen kunnianhimoisen Music from the Elderin myötä. Kun Creatures of the Nightin äänitykset käynnistyivät heinäkuussa 1982, Kiss oli käytännössä trio. Frehley jätti yhtyeen lopullisesti Creaturesin julkaisun ja sen tiimoilta Euroopassa tehdyn lyhyen promokiertueen jälkeen. Proge- ja popvaikutteet olivat albumilla tipotiessään ja Creatures of the Nightista muodostui Kissin siihenastisen tuotannon raskain pitkäsoitto. Albumin ainoa balladi I Still Love You oli sekin selkeästi raskaampi ja tummasävyisempi kuin Kissin 70-lukuinen slovarituotanto. Omalta osaltaan levyn raskauteen vaikutti Eric Carrin rumputyöskentely, joka oli tyylillisesti selkeästi lähempänä esimerkiksi John Bonhamin soittoa kuin Kissin originaalin rumpalin Peter Crissin jazzahtavaa tyyliä.

Creatures of the Night oli ensimmäinen Kissin pitkäsoitoista, jolla leadvokaaleista vastasivat ainoastaan Paul Stanley ja Gene Simmons. Albumin videobiisiksi valikoitui I Love It Loud ja siinä Ace Frehley esittäytyi rytmikitaristina. Jo mainittujen kappaleiden lisäksi Creaturesin keskeisimpään tuotantoon lukeutuvat Stanleyn ja Adam Mitchellin käsialaa oleva pitkäsoiton erinomainen nimiraita sekä Simmonsin ja Vincentin yhteistyötä edustava Killer. Vaikka Kiss oli aikaisemmilla pitkäsoitoillaan hyödyntänyt Bob Kulickin ja Dick Wagnerin kaltaisia haamusoittajia, Vinnie Vincent esittäytyi Creaturesilla sessiosoittajana ennen kuin hänestä tuli Frehleyn täysiaikainen korvaaja. Creatures of the Night saavutti kultalevyn toukokuussa 1994. Brasiliassa kyseistä jalometallia saavutettiin jo vuonna 1983 100 000 kappaleen myynnillä. Creatures of the Night saavutti ansaitsemansa arvostuksen vuosia myöhemmin, kun raskaan rockin foorumit Kerrang ja Metal Hammer sijoittivat albumin viidenneksi vuoden 1982 parhaiden hardrockalbumien listallaan. Eric Carr mainitsi haastattelussa Creaturesin suosikikseen niistä Kiss-albumeista, joilla hän itse on mukana ja myös Stanley ja Simmons sijoittavat albumin yhtyeensä vahvempien töiden joukkoon.

Albumin tiimoilta tehty kiertue alkoi pian joulun jälkeen ja kesti vuoden 1983 viisi ensimmäistä kuukautta. Kiss keskittyi kiertueella lähes pelkästään Yhdysvaltoihin voittaakseen vanhat diggarinsa uudelleen puolelleen. Kolme kiertueen konserttia soitettin tosin myös Brasiliassa. Valitettavasti kiertue ei kuitenkaan ollut juurikaan vuoden 1979 Amerikan- kiertuetta menestyksekkäämpi.  Creaturesin kappaleista nimiraita, War Machine ja I Love It Loud ovat silti jääneet Kissin keikkasettiin aivan viime vuosiin saakka.

Rokki-Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: