Jimi Hendrix:Band of Gypsys (1970)

New Yorkin Fillmore Eastissa tammikuun ensimmäisenä 1970 äänitetty Band of Gypsys on Jimi Hendrixin elinaikana julkaistu livealbumi. Samalla kyseessä on artistin ensimmäinen pitkäsoitto, jonka hän äänitti ilman originaalia taustayhtyettään Experienceä. Band of Gypsysillä basistina vaikutti Billy Cox ja rumpalina Buddy Miles. Albumin voi todeta yhdistävän funkista ja rhythm and bluesista tuttuja elementtejä hard rockiin ja jammailuun. Kyseinen musiikillinen ilmaisutapa muurasi osaltaan funkrockin peruskiviä.

Band of Gypsys koostuu ennenjulkaisemattomista kappaleista ja se jäi Hendrixin viimeiseksi elinaikanaan julkaisemaksi pitkäsoitoksi. Esiinnyttyään Woodstockin mammuttifestivaaleilla lineupilla, jossa Cox oli mukana, Hendrix alkoi kehitellä uusia kappaleita ja äänittää niistä demoja. Buddy Milesin lupauduttua mukaan yhtyeeseen hän ja Cox suostuivat äänittämään Hendrixin kanssa livelevyn, jotta sopimukselliset velvoitteet aikaisemman managerin kanssa saataisiin täytetyiksi. Cox ja Miles toivat uusiin kappaleisiin omaa musiikillista ulottuvuuttaan, mikä merkitsi Hendrixille uutta suuntaa. Power to Loven ja Message to Loven kaltaisissa kappaleissa Hendrixin kitarointi oli silti edelleen dominoivassa roolissa, vaikka ne sisälsivätkin elementtejä funkista sekä rhythm and bluesista.

Tekstiensä osalta kyseiset kappaleet merkitsivät Hendrixille uusien, aikaisempaa humaanimpien aiheiden tutkimista. Varsinainen Hendrixin kitarismin taidonnäyttö Band of Gypsysillä oli silti Machine Gun. Tekstinsä osalta sodan ja mellakan vastainen kappale pohjaa Hendrixin varhaisempiin, bluesista ponnistaviin pyrkimyksiin, mutta tarjoaa uudenlaista lähestymistapaa kitaraimprovisaatioon ja tonaalisiin efekteihin. Hendrix toimi myös Band of Gypsys-albumin tuottajana ja hänellä oli tehtävässä omat hankaluutensa. Hendrixin edellisistä pitkäsoitoista poiketen Band of Gypsysin julkaisijana oli Capitol Records. Vaikka Hendrix oli kyseisen albumin tapauksessa tyytymätön lopputulokseen, Band of Gypsys nousi top teniin niin Yhdysvaltojen kuin Britannian albumilistalla ja myös monissa muissa maissa. Vaikka siitä toisin sanoen muodostui yhtä suosittu kuin The Jimi Hendrix Experiencen pitkäsoitoista, albumi vastaanotti ristiriitaisia arvosteluja. Kritiikin kohteeksi joutuivat erityisesti Buddy Milesin laulusuoritukset siitäkin huolimatta, että hänen leadvokalisoimansa Them Changes lukeutuu pitkäsoiton keskeisimpään tuotantoon. Machine Gun tunnustetaan yleisesti Band of Gypsysin huippuhetkeksi ja erääksi Hendrixin suurimmista saavutuksista.

Pitkäsoiton päättävä We Gotta Live Together on jamittelunumero, jossa vokalisteina kuullaan niin Hendrixiä, Milesia kuin Coxiakin. Band of Gypsysin vaikutusta 70-luvun funkrockin kehitykselle voi pitää merkittävänä ja monet rockmuusikot ovat tunnustaneet kyseisen albumin inspiraation lähteekseen. Band of Gypsysin vuonna 1991 ilmestyneellä cd-versiolla oli mukana kolme bonuskappaletta; Hear My Train A Coming, Foxy Lady sekä Stop, joista viimeksi mainitussa leadvokalistina oli Miles.

Vuonna 1986 Fillmore Eastin äänitysten sadosta julkaistiin vielä pitkäsoitto Band of Gypsys 2.

Rokki-Pete

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: