Flamin Groovies: Supersnazz (1969)

Vuonna 1969 Epic Recordsin julkaisemana ilmestynyt Supersnazz on garagerockin parissa uransa aloittaneen ja merkittävän kulttistatuksen saavuttaneen Flamin’ Groovies -yhtyeen esikoispitkäsoitto. Samalla se jäi yhtyeen ainoaksi todella suurelle levy-yhtiölle tekemäksi albumiksi.

Pitkäsoitto sisältää sekä yhtyeen juurille kunniaa tekeviä rockcovereita että Flamin’ Grooviesin johtohahmojen Roy Loneyn ja Cyril Jordanin käsialaa olevia kappaleita. Edellisiä edustavat Bobby Troupin käsialaa oleva ja erityisesti Little Richardin näkemyksenä tunnetuksi tullut The Girl Can’t Help It, Medleynä albumilla kuullaan Eddie Cochranin Something Else sekä Al Dexterin säveltämä ja Gene Vincentin popularisoima Say Mama. Huey Piano Smithin säveltämä rockpala Rockin’ Pneumonia and the Boogie Woogie Flu edustaa albumin hivenen harvinaisempaa covermateriaalia. Roy Loneyn käsialaa oleva Love Have Mercy avaa Flamin’ Grooviesin debyytin iskevällä garagerokkauksella ja tiukalla kitarasoolotyöskentelyllä. Loneyn yksin työstämä Laurie Did It edustaa svengaavuudestaan huolimatta melodisempaa siipeä ja jälleen Loneyn ja Jordanin yhteistyötä edustava Apart from That on veikeän tekstin sisältävä balladimaisempi esitys. Loneyn käsialaa oleva First One’s Free tekee onnistuneen paluun iskevän ja veikeänkin garagerockin pariin. Niin ikään Loneyn tekemä vajaa kaksiminuuttinen Pagan Rachel värittää pianovetoista svenginumeroa veikeällä laulusuorituksella. Flamin’ Grooviesin debyytin kolme viimeistä kappaletta ovat parivaljakon Loney ja Jordan yhteistyötä. Niistä Brushfire on melodian ja voiman yhdistävässä kokonaistoteutuksessaan varsin onnistunut, Bam Balam edustaa vaihteeksi pianon dominoimaa veikeilyosastoa ja päätöskappale Around the Corner on varsin iskevä ja laadukas rockrypistys.

Laadukkuudestaan huolimatta Supesnazzista ei muodostunut kaupallista menestystä ja niinpä se jäikin Flamin’ Grooviesin ainoaksi Epicille levyttämäksi albumiksi. Seuraavan vuosikymmenen aluksi yhtye julkaisi Kama Sutra – levy-yhtiön kautta kaksi verevää kitararockalbumia, eli kulttiklassikon aseman saavuttaneet pitkäsoitot Flamingo ja Teenage Head.

40 vuotta sitten ilmestynyt pitkäsoitto Shake Some Action käynnisti yhtyeen Roy Loneyn liidaaman kauden ja kyseessä on eräs powerpopin kiistattomista merkkiteoksista.

Rokki-Pete

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: