Rainbow:On Stage (1977)

Vuonna 1977 ilmestynyt Rainbown konserttitaltiointi On Stage on siinä mielessä harvinaislaatuinen kyseisen brittiläisen hardrockin merkkipaalun albumi, että se tehtiin täysin samalla kokoonpanolla kuin edeltäjänsä, legendaarinen studioalbumi Rainbow Rising. Kitaristi Ritchie Blackmoren ja solisti Ronnie James Dion lisäksi mukana olivat jo tuohon mennessä muun muassa Jeff Beck Groupissa vaikuttaa ehtinyt rumpali Cozy Powell, juuri edesmennyt (24.1.2016) basisti Jimmy Bain ja kosketinsoittaja Tony Carey.

Livetuplan äänitykset ovat useista eri konserteista Saksassa ja Japanissa ja ne on taltioitu loppuvuodesta 1976 Rainbown Rising-pitkäsoittonsa tiimoilta tekemällä maailmankiertueella. Levytykseen on päässyt mukaan tyypillinen Rainbow-konserttien esittely,eli elokuvasta Wizzard of Ozz napattu Toton lause I have a feeling we’re not in Kansas anymore. We must be over the Rainbow. Viimeisen kaiutetun nimikkosanansa jälkeen Rainbow soittaa pätkän Over the Rainbowta, kunnes tupla-albumin avauskappale Kill the King räjähtää ilmoille. Studioversiona kyseinen rypistys kuultiin vasta Rainbown seuraavalla pitkäsoitolla Long Live Rock N’ Roll.  Tuottaja Martin Birchin väitetään On Stagella napanneen samojen biisien osia eri konserteista ja myös kappalejärjestystä on muutettu paremmin tupla-albumille sopivaksi. Arvosteluissa todettiin On Stagen onnistuneen niin kappalevalinnoiltaan kuin soitannollisesti, mutta silti albumilta puuttui jotakin siitä jännityksestä, jota Ritchie Blackmoren varhaiset konsertit olivat tarjonneet. On Stagella oli silti tarjottavanaan upeaa ja jopa ainutlaatuista materiaalia, kuten yhden levypuoliskon mittainen näkemys alun perin Deep Purplen Burn-albumilla julkaistusta ja David Coverdalen vokalisoimasta Mistreatedista. Tuplakon toinen suurteos on niin ikään yhden levypuoliskon vievä ja yli 15-minuuttinen näkemys alkuaan Ritchie Blackmore’s Rainbowlla julkaistusta balladikaunokista Catch the Rainbow. Syyskuussa 1977 On Stagelta julkaistiin Britanniassa single Kill the King/Man on the Silver Mountain/Mistreated. Se saavutti sijan 44. ja kyseessä oli Rainbown ensimmäinen singlemenestys. Yhtyeen tehtailtua 80-luvun alkuun mennessä singlehitit Since You Been Gone, All Night Long ja I Surrender, myös On Stagen singlepoiminta julkaistiin uudestaan ja se menestyi tällä kertaa hieman paremmin ja sijoittui sijalle 41. Solisti Ronnie James Dion mukaan Kill the Kingin väkivaltainen kuvasto kertoo shakkipelistä.

Vuonna 1991 Rainbowlta julkaistiin konserttitaltiointi Live in Germany 1976. Myös On Stagelta löytyvien kappaleiden lisäksi sillä ovat mukana Rising-albumin suurteoksiin lukeutuva Stargazer sekä Rainbown tuonaikaisten konserttien encorenumerona kuultu Do You Close Your Eyes. Deluxe-versio kyseisestä albumista julkaistiin Euroopassa marraskuussa 2012. Sen kakkoslevy sisältää materiaalia Rainbown viimeisestä Japanin-konsertista Tokion Nippon Budokan Hallista ja äänitykset on tehty 16. joulukuuta 1976.

Rokki-Pete

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: