Deep Purple:Firebal (1971)

Deep Purplen vuonna 1971 ilmestyneen studioalbumin Fireball ainoa hienoinen ongelma on se, että yhtyeen diskografiassa se sijoittuu kahden brittiläisen hardrockin monumentaalisen klassikkoalbumin, eli Deep Purple in Rockin ja Machine Headin väliin.

Edeltäjäänsä sofistikoituneempi Fireball on Ian Gillanin suosikkilevy Purplen repertuaarista. Huimalla tempolla käynnistyvä ja etenevä, Blackmoren ja Lordin soolotyöskentelyllä ryyditetty nimikappale ja linjakkaampi Demon’s Eye lienevät pitkäsoiton tunnetuimmat palat. Rockosastossa pisimmän korren vienee silti rullaavan svengin ja kertosäkeensä revittelevyyden yhdistävä No No No. Anyone’s Daughter on eräs riemastuttavimmista esityksistä koko Mark II:n repertuaarissa. Esimerkiksi Dylanin hengessä leppeästi rullaavaa kappaletta voinee pitää harvinaislaatuisena koko Purplen tuotannon huomioiden. Albumin kakkospuolen avaava, linjakkaan ja kiehtovan riffin ympärille rakennettu The Mule muodostui keikkakontekstissa Ian Paicen rumpusoolonäytökseksi ja ylsi maratonmittoihin. Fools on Fireballin kappaleista tyylilllisesti lähimpänä progressiivista rockia ja pitkäsoiton tyylikkääksi lopuksi No One Came tekee onnistuneen paluun hardrockformaattiin. Purplen vuoden 1971 diskografiaan sisältyy myös menestyssingle Strange Kind of Woman, jonka b-puolella julkaistu puhutteleva rockkappale, Blackmoren ja Lordin talenttia jälleen ansiokkaasti esiin tuonut I’m Alone jäi paraatipuolen tavoin pois Fireball-pitkäsoitolta. Albumin vuonna 1995 ilmestyneellä 25-vuotisjuhlapainoksella oli tarjottavaan lisäksi muun muassa kaksi varsin onnistunutta studio-outtakea, eli kappaleet Freedom ja Slow Train, joista varsinkin ensin mainittu rokkaa rennon vapautuneesti.

Syyskuun 1970 ja kesäkuun 1971 välillä äänitetystä Fireballista muodostui Purplen ensimmäinen listakärkeen noussut albumi, vaikkakaan se ei pysynyt listoilla yhtä kauan kuin edeltäjänsä.

Rokki-Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: