Ben Granfelt: Handmade (2014)

Granfelt, Ben Band: Handmade -Digipak

Ben Granfeltin 11. levy näki päivänvalonsa 7.3.2014. Edellisestä Melodic Relief -albumista oli ehtinyt kulua reipas vuosi, joten kohtuullisen nopeasti Benin musiikin ystävät pääsevät nauttimaan uuden musiikin hedelmistä.

Levy sisältää pääosin uusia kappaleita, mutta mukana on myös jonkin verran kierrätystä. Levyn aloittava Going Home oli mukana jo vuonna 1999 julkaistulla E.G.O -levyllä.  E.G.O. -levyhän on myyty loppuun jo aikoja sitten, joten siitä irrotetut kappaleet ansaitsevat tulla julkaistuksi uudelleen.  Lisäksi mukana on pari coveria, joista myöhemmin lisää.

Handmade-levyn tekoprosessi oli nykypäivänä hieman harvinaisempi, sillä periaatteessa koko levy on tehty kolmessa päivässä studiolla – ainoastaan lauluosuudet ja pienet viilaukset tehtiin myöhemmin. Edellinen levy oli useimpien osiensa summa ja siihen osallistui tiedostojen avulla ihmisiä monesta eri suunnasta.  Toinen seikka, millä Ben nostaa bändin profiilia, on toisen kitaristin ottamisen mukaan kokoonpanoon. Toisen kitaristin avulla saadaan kappaleisiin syvyyttä ja ehkä jopa jonkinlaista kamppailu-urheilun makua soittoon?  Kokoonpano on muutenkin uudistunut, sillä pitkäaikainen luottorumpali Miri Miettinen on luovuttanut muiden kiireidensä vuoksi patteriston hallinnan Kai Jokiaholle. Toiseksi kitaristiksi on tullut mukaan Marko Karhu.  John Vihervä palaa basistiksi  oltuaan hetken pois. Solistia Ben ei edelleenkään ole ottanut mukaan, joka johtunee osin siitäkin, että kokoonpanon kasvaessa myös kulut kasvavat ja siihen ei ole mahdollisuutta. Sitä paitsi, jos pitää laulamisesta, niin miksi sitä ei tekisi?

Ben Granfelt on kitaristi ja lauluntekijä, jolla on eteenpäin vievänä voimana unelma saada  soittaa ja esittää omaa musiikkiaan oman bändinsä kanssa. Hänen eteenpäin vievä voima on livetilanne, jossa hän pääsee esittämään musiikkiaan juuri sillä tavalla kuin hän sen haluaa.  Pari vuotta rivimuusikkona  Los Bastardos Finlandesissa kuittasi myös väsähdyksen pois.

Uusi levy on mukavaa kuunneltavaa. Levystä paistaa läpi levynteon aikana ollut ilmiselvä groovaava ilmapiiri. Ja vaikka jaksankin kuunnella Benin sooloilua vaikka kuinka pitkään, niin lisäpotkua tuo Markon kitara.  Myös taustalaulu antaa Benin kevyelle laulusoundille lisäpontta. Omimmillaan Ben on slovareiden parissa, kuten tämän levyn ”pinkfloydcoveri” Breath osoittaa.  Faith, Hope & Love on alunperin Wishbone Ashin levylle päätynyt kappale, jota Ben on soittanut keikoillaan erinomaisella menestyksellä jo vuosien ajan. Baker Street on alunperin Gerry Raffertyn käsialaa ja jokaiselle tuttu kappale. Ben on tuonut kappaleeseen oman kädenjälkensä, mutta alkuperäinen kappale antaa kuitenkin toimivuudessaan hyvän vastuksen.  Musicland vie alkuhöpinöiden jälkeen kohti Frank Marinon musiikkia. En tiedä oliko suunta tietoinen, mutta jos ei, niin pidän suunnasta.  Toisaalta,  ehkä olisi kannattanut kuunnella, sillä aivan samoihin sfääreihin ei Ben kumppaneineen pääse. Instrumentaalikappale Instrumental Madness on Beniä parhaimmillaan – soittamassa rakastamaansa instrumenttia,  kitaraa.

Ben Granfelt Band on nimenomaan liveyhtye, jota nämä levyt mainostavat. Ben on tehnyt 11 levyä, joista settiin otetaan sopivimmat. Uskoisin tältäkin levyltä kuultavan joitakin kappaleita. Levytyskokoonpanolla mennään myös keikoilla, joten luvassa on erinomaista kitaramusiikkia.

Kappaleet:

01 Going Home
02 Turning Point
03 Almighty Blues
04 Get Up And Go!
05 Breath
06 Faith, Hope & Love
07 Baker Street
08 Musicland
09 Instrumental Madness
10 B.L.U.E.S
11 Home again…

Jari Kaikkonen / CRS

One thought on “Ben Granfelt: Handmade (2014)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: