Deep Purple – Come Taste The Band (1975)

Kyseessä on ensimmäinen tekeväni levyarvostelu, josta tuli 2013 kuluneeksi 10 vuotta!

Sain teoksen käsiini ensimmäisen kerran jokunen vuosi julkaisun jälkeen kasettina. Olin aloittelemassa opiskeluja ja rahahanat olivat auenneet sen verran, että oli mahdollisuus alkaa hankkia jossain määrin musiikkia. Kasetti löytyi Lahden Foto-Abellan musiikkiosaston halpamyyntikorista. Halpamyyntikoreista olen sittemmin hankkinut paljonkin musiikkia, enimmäkseen kasetteja automatkoja varten. Teos on sikäli hieman poikkeava Deep Purplen muista levytyksistä, että se on aivan oman kuuloinen eikä oikein kuulosta miltään aiemmalta levytykseltä. Myöhemmin kavereiden kanssa Deep Purplen musiikista väitellessä muut eivät oikein pidä tätä levyä edes Deep Purplen levytyksenä. Myöhemmin olen hankkinut teoksen ensin lp:nä sekä kun se julkaistiin cd:nä myöhemmin myöskin sen. Levyversiossa on oma viehätyksensä kansien paremmuuden suhteen, mutta cd on käyttöystävällisempi. Alkuaikoina en kiinnittänyt huomiota eri solisteihin, musiikki oli sellainen kokonaisvaltainen juttu, etten purkanut biisejä osiin ”kuka tekee niissä mitäkin tyyliin”.

Sitten levyyn:

Levyllähän soittavat seuraavat artistit. David Coverdale laulu, Glenn Hughes basso/laulu, Tommy Bolin kitara, Ian Paice rummut sekä Jon Lord urut.

Levy äänitettiin 3.8 – 1.9.1975  Musiclandin Studiolla Mynchenissä. Biisien tekijäluetteloa katsoessa laittaa merkille sen, kuinka paljon Tommy Bolin oli tekemässä musiikkia.

Comin´ Home: Bolin/Coverdale/Paice

Biisi on eräs Deep Purplen parhaimpia. Kitarat vonkuvat ja aivan erilailla kuin Blackmorella. Onneksi Bolin oli varma otteistaan eikä alkanut matkia ketään. Coverdalella oli ääni kunnossa. Kertakaikiaan loistava biisi. Harmi kun ei voi keikalla kuulla sitä enää.

Lady Luck: Cook/Coverdale

Hyvä jatko edelliselle. Bolinin kaverin säveltämä. Sopivan mittainen. Coverdale äänessä.

Gettin´ Tighter: Bolin/Hughes

Hughesin laulama, ääni kunnossa pehmeämpänä kuin nykyisin. Kitarat hyvin esillä. Funkyä väliin ja muutama kiljahdus. Jälleen loistava biisi. Feidattu loppu….

Dealer: Bolin/Coverdale

Coverdalen laulama, laulussa jo tuttua tulevaa Whitesnakea. Bolin heittää väliin omaa herkkää lauluaan, sopii hyvin. Kitarasoolossa tutut Bolinin kuviot. Feidaus lopuksi, soittohan olisi jatkunut loputtomiin.

I Need Love: Bolin/Coverdale

Coverdale laulaa. Tuntuu kuin bändin muut vaan tekisivät taustoja Davidille, niin päällä on laulu. Kitarassa hyviä rauhallisia kuvioita. Joku naislaulajakin taustalla. Jammailusoolossa tutut Bolinin kikat. Taas loppuu loppuhäivytykseen.

Drifter: Bolin/Coverdale

Alussa kitaroita enemmän kuin soittajia. Coverdalen ääni jyllää taas. Taas hyvin tehty biisi. Kyllä on ollut tekijöillä näkemystä biisin kulusta. Vai tuottajako sen tekee? Rauhallista hard rockia. Hieno hiljainen kohta ja siinä kitarat soivat kuin enkelin soittamana. 🙂 Kunnolinen lopetus.

Love Child: Bolin/Coverdale

Kitarat ja urut –aloitus. Hyvää jatkoa edellisille, eipä ole täytebiisejä tällä levyllä. Coverdalen laulamana mennään eteenpäin. Kiva urkusoolo välissä, enpä ole kuullut moista soundia muulloin. Ei nyt ihan Bachia, mutta sopiva tähän biisiin. Kunnon lopetus.

a)             This Time Around: Hughes/Lord/Bolin

Loistava Hughesin laulama biisi. Tässä biisissä on laulu kunnossa. Sävel on myöskin aivan loistava. Tällaisia ei enää tehdä! Kokonaisuus pianonsoittoineen ja urkuineen on kohdallaan. Hyvä sovitus, ei liian paljon tavaraa mukana.

b)             Owed To ”G”:

ja biisihän jatkuu instrumentaalina Bolinin sooloiluna komppiryhmän avustuksella. Hyvällä tyylitajulla tehty sooloilu. Tällaista haluaa kuulla keikallakin!!!

kertakaikkiaan hyvä yhdistelmä. Kumpikin osa kuuluvat saumattomaasti yhteen.

You Keep On Moving: Coverdale/Hughes

Biisi alkaa varovasti bassottelulla ja kitaratkin antavat kuulua itsestään.

Hughesin laulamana Coverdalen avustamana. Hyvä kimppa.  Kitarat ilmoittelevat itsestään hienovaraisesti. Urut tulevat myöskin esiin omalla paikallaan. Taas hyvä sovitus. Coverdalekin laulaa oman osuutensa hyvin. Missä on tällaisten biisien tekijät nykyisin? Levylle loistava loppu, josta jää hyvä tunne:

Kyseessä on mielestäni Deep Purplen paras albumikokonaisuus ellei aivan paras. Kokoonpano oli saanut uutta potkua Bolinin tulolla. Bolinilla sekä muillakin kundeilla oli hyvä biisintekovire päällä ja ellei silloin yleisenä ollut huumeidenkäyttö olisi lopettanut Bolinin elämää vain 25 vuotiaana,  niin kokoonpano olisi tehnyt vielä monta hyvää levyä. Hughes sai myöhemmin lopulta aineiden käytön pois ja keikkailee vieläkin aktiivisesti, tekee omaa musiikkiaan  sekä on mukana monilla julkaisuilla vierailijana. Coverdale jatkoi Whitesnakensa kanssa menestyksekkäästi. Lord ja Paice olivat myöskin mukana bändin hajoamisen jälkeen monissa kokoonpanoissa. Bändissä olisi ollut potentiaalia vaikka mihin, jos vain he olisivat saaneet jatkaa. Come Taste The Band on niin erilainen levy kuin muut aikaisemmat julkaisut, että sitä voi kuunnella joko Purplen musiikkina, Coverdalen musiikkina, Bolinin musiikkina tai vain loistavana musiikkina ilman yhtyettä. Aika ei ole päässyt nakertamaan tätä levyä ja jos vain joskus remasteroitu tulee….tai toivottavasti ei tule. Tämä levy on täydellinen ilman bonusbiisejä tai paremmin sanottuna täytebiisejä.Joskus albumit pitää saada soittaa sellaisina kuin ne on alunperin tarkoitettukin. Deep Purplen tuotannossa levy on jäänyt aivan paitsioon valitessa eri kokoelmille kappaleita.

Jari Kaikkonen 17.12.2003

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: