Mikko Alatalo: Kaikkien aikojen parhaat 2013

Kaikkien aikojen parhaat
Voiko kukaan tykätä Mikko Alatalosta – tuosta ärsyttävästi aina hymyilevästä rillipäästä? Ajatelkaa kuitenkin seikkaa, että monen +50-vuotiaan nuoruuteen kuuluu erottamattomasti mm. esi-suomirockin kappaleet ”Maalaispoika oon” ja ”Hengitä,sisko”, ”Hasardi” ja ”Rokkilaulaja”. Niitä nuorena kuunneltiin ja niistä tykättiin. Monelle yksinäiselle ihmiselle Mikon laulut ovat tuoneet lohtua – ”olen yksi yksinäisistä – meitä on onneksi muitakin”.

Näitä 40 kappaletta kuunnellessa tuli mieleeni muutamia asioita. Alatalon levytysura on syytä pilkkoa osiin.
Mikko pitää päätyönään hänen ”Iijoki-trilogiaansa”, josta tällä levyllä on mukana mm. ”Yhdentoista virran maa” ja ”Kiiminkijoki”. Iijoki-trilogian kappaleet soivat aikoinaan paljonkin radiossa. Vakavaa ja melankolista musiikkia suomalaisuudesta.
Mikko Niskasen ohjaaman elokuvan ”Ajolähtö” nimikappale ja ”Isänmaan toivot” toimivat edelleen sekä sävelinä, että sanoituksina. Maaltamuutto on edelleen ajankohtainen asia, eivätkä edelleenkään kaikki löydä paikkaansa tässä yhteiskunnassa. Pakko on kuitenkin yrittää, jos kotipaikkakuntakaan ei tarjoa helpotusta pahaan oloon. ”Ihmisen ikävä toisen luo” oli 80-luvulla baarien jukebokseissa eräs soitetuimpia kappalaleita (….Ei mun takki kaipaa neulaa, ei lankaa, Mutta sielu kaipais seuraa parempaa….).
Hänen ”Syksyn säveleen” osallistumisensa ja siellä pärjäämisensä on myös otettu levyllä hyvin huomioon. Hänen voittokappaleistaan 3/4 on mukana. Kivoja ralleja kaikki edelleen.
Lasten musiikkia edustaa ”Känkkäränkkä”. Hänen uraltaan voi moni muistaa myös ärsyttävyyteen saakka televisiomainoksessa soinut ”Puuhamaa”.
Sellainenkin seikka täytyy ottaa huomioon, että Mikko ja Juice tekivät yhdessä musiikkia 1970-luvun alkupuolella. Tiet erkanivat varhain ja kumpikin lähtivät tekemään uraansa. Tällä levyllä on mukana onneksi myös heidän viimeiseksi jääneeltä levyltä ”Senaattori ja Boheemi” ralli ”Mä lähden maalle” vuodelta 2004.

Kun ajatellaan Mikko Alatalon uraa kokonaisuutena, niin se on hämmästyttävän monipuolinen. Hän on esittänyt iloisia ralleja, mutta toisaalta taas hyvinkin vakavia kannanottoja suomalaisen aikuisen elämään. Mikon urassa on myös se merkillepantava seikka, että hän on tehnyt pääasiassa itse sävellyksensä ja sanoituksensa kappaleisiinsa. ”Iijoki-sarjassa” hänellä oli sanoituksissa apuna Harri Rinne.
Näitä 40:tä kappaletta kuunnellessa huomaa, ettei Mikko Alatalo ole pelkästään iloisten laulujen tekijä ja esittäjä. Hänellä on koko uran ajan ollut huolena suomalaisen miehen elämä ja olemassaolo. Mutta ei niin kurjaa, ettei joskus valoakin näkyisi. Lisäksi kun tuoreimpia kappaleita kuuntelee mukaan tulee myös ikääntyminen (…harva kaksikymppinen haluaa olla kuusikymppinen…).
Alatalon ura on vienyt levytyslaulajasta televisioon, jossa hän Hittimittari-ohjelmassa opasti nuorisoa pop- ja rockmusiikin pariin. Viimeisin veto oli hänen siirtymisensä 2000-luvun alussa ”senaattoriksi”.

Levylle sisältyvät kaksi uutta kappaletta ovat tehty vanhojen tuttujen Harri Rinteen ja Masi Luoman kanssa. ”Näillä mennään” kiteyttää kuusikymppisten mietteet – näillä mennään. ”On kotipiha hiljainen” on valssin tyyliin tehty tarina vanhenevasta ihmisestä ja hänen mietteistään. Tämän kappaleen jälkeen on pakko jäädä miettimään elämän kulkua syntymästä kuolemaan.

Mikko Alatalon ”Kaikkien aikojen parhaat” on erinomainen leikkaus hänen urallensa.

Jari Kaikkonen/CRS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: