Big Star:Radio City (1974)

Alex Chiltonin ja Chris Bellin luotsaama Big Star oli tyylitajuisen popin saralla eräs 1970-luvun alkupuolen todellisista kulttiklassikoista. Chilton oli saavuttanut menestystä jo 1960-luvun puolella Box Tops- yhtyeessä. Vuonna 1967 ilmestynyt singlehitti The Letter on blue eyed-soulin kiistattomia merkkiteoksia ja varsin tasokkaana voi pitää myös sen seuraajaa Neon Rainbowta. Box Topsin hajottua Chilton yritteli soolouraa, mutta lyöttäytyi yhteen memphisiläisessä Ardent-studiossa äänitteitä työstäneen Ice Water-yhtyeen kanssa. Kyseisen bändin voimahahmona vaikutti Chris Bell.

Yhtyeen nimeksi vaihtui Big Star studiota lähellä sijainneen Big Starin ruokamarketin mukaan. Big Starin debyytti, vuonna 1972 ilmestynyt #1 Record oli jo varsin tasokas poplevy. Bellin ja Chiltonin egot kalskahtelivat yhteen ja ensin mainittu erosi yhtyeestä saman vuoden lopussa. Big Star jatkoi triona, jonka rytmiryhmänä säilyivät basisti Andy Hummel ja rumpali Jody Stephens. Big Starin klassikkoalbumilla, vuoden 1974 puolella ilmestyneellä, mutta edellisen vuoden syksyllä nauhoitetulla Radio Cityllä Chiltonin ohella keskeiseksi muodostui Hummelin osuus biisintekijänä, mutta myös Stephens osallistui muutaman albumin kappaleen sävellystyöhön. Albumi on eräs voimapopin todellisista merkkipaaluista. 12 kappaleen kokonaisuuteen mahtuu useita klassikkotasoisia. Niistä mainittakoon revittelevämmät O My Soul ja Back of a Car, loistavan melodinen You Get What You Deserve, upeasti svengaava She’s A Mover ja keskitempoisemmat Way Out West ja My Life is White. Radio Cityn tunnetuinta antia edustaa kuitenkin September Gurls, josta The Bangles teki Michael Steelen leadvokalisoimana coverin miljoonamenestykseen yltäneelle kakkospitkäsoitolleen Different Light. Radio Cityllä tyylikkäitä melodioita ja upeita stemmoja täydentävät vuoroin revittelevät, vuoroin helisevät kitarat.

Big Star on voimapopin saralla yksi kirkkaimmista helmistä ja vaikka yhtyeen voimahahmot ovat molemmat edesmenneitä, musiikki säilyy ja kestää kulutusta erinomaisesti.

Rokki-Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: