Tom Robinson Band: Bottom Line (New York, NY)

06.16.1978/ Early Show

Pituus: 1:02:16

Poikkeuksellisesti – en kuitenkaan lupaa olla kirjoittamatta vastaavista keikkatallenteista – kirjoitan eräästä nuoruuteen merkittävästi kuuluneesta yhtyeestä, nimittäin  Tom Robinson Bandistä, ja heidän keikastaan vuodelta 1978.Tuolloin 16-vuotiaalle jannulla oli mieletön nälkä löytää uutta musiikkia ja Tom Robinsonin musiikki iski kuin miljoona volttia. Isku oli niin  kova, että vieläkin yhtyeen musiikki kuulostaa hyvältä ilman nostalgiamuisteluitakin.  Tom Robinson Bandilta en ole levytettyä keikkataltiointia koskaan kuullut (sellainen on tehty, muttei tällä vanhalla kokoonpanolla), joten kirjoitan Wolfgans Vault -sivuustolla olevasta – vapaasti kuunneltavissa olevasta keikasta. Jos joku on vielä tietämätön tästä ehkä merkittävämmästä musiikkisivustosta, niin suosittelen lämpimästi sivustoon tutustumaan. Siis, jos pidät Classic Rockista – ja pidäthän sinä, koska luet tätä artikkelia Classic Rock Suomen sivuilta, ja joka yrittää omalta osaltaan tuoda julki hienoja äänitteitä vuosikymmenten varrelta. Tehtävä on vaativa, tiedän sen – yritän kuitenkin tehdä parhaani.

Tom Robinson iski tietoisuuteeni kappaleella 2-4-6-8 Motorway, joka soi ja soi ja soi levysoittimessa ja radiossakin 1970-luvun lopulla. Olen siitä levystä kirjoittanutkin artikkelin joku aika (vuosia) sitten. Hyvä levy, ei kun loistava! Tämä New Yorkisssa King Biscuit Flower Hour -sarjaan kuuluva keikka kuuluu siis Tom Robinson Bandin kulta-ajan keikkoihin. Tuolloin Uusi Aaalto oli iskenyt kiilaa mammuttibändien suosioon ja sama aalto levisi myös rapakon taakse Yhdysvaltoihin saakka. Euroopassa oli noussut uusi rocksukupolvi, joka lähti levittämään uudenlaisen – ja nimenomaan yksinkertaisemman rockmusiikin sanomaa maailmalle. Mammuttibändit ajettiin ahtaalle ja radioissa soi punk, uusi aalto ja totta kai briteistä liikkeelle lähtenyt heavy metal.

Tom Robinson kriittisine sanoituksineen otettiin vastaan hyvin ja varsinkin hänen ”kaapista poistulo” oli eräs lähtölaukaus liberaalimmalle maailmalle, jossa erilaisuus koettiin rikkaudeksi, eikä kummallisuudeksi. Tom Robinsonin homous ei minua ole koskaan häirinnyt, vaan olen nimenomaan pitänyt hänen kantaaottavista sanoituksistaan yhdistettynä hienoihin sävellyksiin – eikä vähiten juuri kokonaisuuden vuoksi. Tom Robinson Band oli vuonna 1978 hyvässä iskussa, joka välittyy tältä taltioinnilta erinomaisesti. Paikka on ilmeisesti kohtalaisen pieni, joka tuo esitykseen hienosti yhteenkuuluvaisuuden tunnetta yleisön ja bändin välillä.  Ainoa itselleni tuntematon kappale oli Getting Tighter, joka sopi settiin hienosti.

Tom Robinson Bandin ura ei ollut pitkä – vain neljän vuoden mittainen, mutta musiikki mitä hän jätti jälkeensä on edelleenkin loistavaa. Tämä äänellisestikin hyvä taltiointi osoittaa myös sen yhtyeen olleen keikkakokoonpanossaankin loistavassa vireessä, jonka myös yleisö ymmärsi. Jos siis haluat kuunnella hienoja kappaleita liveversioina, niin klikkaa: http://concerts.wolfgangsvault.com/dt/tom-robinson-band-concert/20052554-12763.html

 

Sivusto vaatii rekisteröitymisen, mutta se on sen arvoinen. On hienoa, ettei kaikista ihanuuksista ja mielihyvästä vielä laskuteta!

 

Settilistaa.

 

1.Don´t Take No For An Answer

2. long Hot Summer/ Band introductions

3. Too Good To Be True

4. Martin

5. Grey Cortina

6. Winter of ´79

7. Glad To Be Guy

8. Power of the Darkness

9. Ain´t Gonna Take it

10. 2-4-6-8-MotorwaY

11. Up Against The Wall

 

encore:

 

12. Getting Tighter

13. Right On Sister

 

Pituus: 1:02:16

 

Kokoonpano:

 

Nick Plytas:kosketinsoittimet

Danny Kustow: kirata

Brian ”The Dolphin” Taylor: rummut ja laulu

Tom Robinson: laulu ja basso

 

Jari Kaikkonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: