Chopin’s Story by Ian Gillan from Deep Purple

Ian Gillan yllättää olemalla kertojana puolalaisen säveltäjämestari ja pianovirtuoosi Frédéric Chopinista kertovassa dokumenttielokuvassa. Vai yllättääkö?

Ian Gillan – rocklaulajien aateliin kuuluva – aloitti laulajauransa pikkupoikana kirkkokuorossa, josta jäi pois, kun ei osannut (äitinsä mukaan) laulaa oikein Hallelujaa. Hänen levytysuraansa sisältyvät Deep Purplen Concerto for Group and Orchestra vuodelta 1969 ja Jesus Christ Superstar vuodelta 1970. Lisäksi hän lauloi vuonna 2001 ja 2003 Nessun Dorman yhdessä erään oopperamaailman kuuluisimman laulajan Luciano Pavarottin kanssa. Tällä hetkellä Deep Purple kiertää Eurooppaa sinfoniaorkesterin kanssa.  Joten ilmeistä kiinnostusta klassiseen musiikkiin hänellä on.

Jos mietitään sitä, että ohjaaja ja tuottaja Jerzy Szkamruk on halunnut Chopinista kertovalle elokuvalle mahdollisimman laajan katsojakunnan ja levityksen, niin apulaisohjaaja Roman Rogowieckiltä saatu vihje on osoittautunut erinomaiseksi. Ian Gillanin rauhallinen ääni ja tyylikäs esiintyminen kertojana yhdessä erinomaisen kuvauksen kamera-ajoineen upeissa maisemissa laittavat katsojan huomaamattaan imemään kaiken kuulemaansa ja näkemäänsä. Samalla katsojalle ilmenee Chopinista asioita, joita hän ei ole ehkä tullut miettineeksi kuunnellessaan hänen musiikkiaan. Kuten se, että mistä hän on musiikkiinsa inspiraatioita ja vaikutteita hakenut, ja sen, mikä oli hänen suhteensa aristokraatteihin ja ylimyksiin.

Elokuva kuljettaa katsojia toinen toistaan kauneimpiin paikkoihin Puolassa antaen Gillanin kertoa samalla Chopinin suhteesta ko. paikkaan. Kuvaus on myös niin huikean kaunista katsottavaa, että välillä luulee katsovansa matkailumainosta, jonka musiikiksi on tällä kertaa valittu musiikkihistorian merkittävimpiä pianokappaleita. Ei siis ihme, että Chopin’s Story by Ian Gillan from Deep Purple on valittu ”Tourfilm International Festival in Florianopolisin” elokuvajuhlilla mm. parhaaksi dokumenttielokuvaksi vuonna 2011, eikä suotta.

Toivottavasti Chopin’s Story by Ian Gillan from Deep Purple tullaan näkemään myös Suomen televisiossa, sillä nyt käsissäni on dokumenttielokuva, joka kiinnostaa ja yhdistää monia klassisesta- ja rockmusiikista kiinnostuneita ihmisiä. Tässä elokuvassa keskitytään hänen Puolan-vuosiin 1810 – 1830, ja jätetään häneen liittyvät negatiiviset asiat vähemmälle. Tämä elokuva on kunnianosoitus suurelle säveltäjälle ja pianomusiikin kehittäjälle. Voisi jopa sanoa, että Chopin teki pianomusiikille samaa, kuin meidän aikakautena sähkökitaramusiikille vaikkapa Hendrix.

Trailerin voit katsoa täältä: http://www.youtube.com/watch?v=XAliXbfWRgk

Jari Kaikkonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: